Skutki braku ryboflawiny

Witamina b2 zwana także ryboflawiną została odkryta w 1920 roku. Pełni w organizmie szereg różnych funkcji. Przede wszystkim wspiera nasz układ nerwowy oraz uczestniczy w pracy przewodu pokarmowego. Wraz z witaminą A uczestniczy między innymi w procesie regeneracji skóry.

Występowanie w pożywieniu

Najwięcej witaminy b2 znajduje się w produktach zwierzęcych i pochodzenia zwierzęcego. Pierwsze miejsce zajmują podroby: serca i wątroby wołowe, wieprzowe, kurczak. Jaja, sery żółte i twarogowe, mleko. A także tłuste ryby: makrela, dorsz, pstrąg. W produktach zbożowych, drożdżach piekarskich i kaszach. W szpinaku, brokułach, pietruszce, zielonym groszku, białej fasoli, migdałach, grzybach, pestkach słonecznika, ziarnach sezamu.

Objawy braku ryboflawiny

Natura skonstruowała człowieka tak, że daje nam znaki, gdy w naszym wnętrzu dzieje się coś złego-na przykład, gdy mamy braki witamin. Większość z nich jest zauważalna, jak pogorszenie ogólnego wyglądu, czy siły. Niezależnie od objawów, warto je znać, by w porę zareagować.

Należy wiedzieć, że ryboflawina jest rozpuszczalna we wodzie i wydalana z organizmu wraz z moczem. Dlatego szczególnie należy dbać o jej prawidłowy poziom. Witamina b2 niedobór może pojawić się nie tylko w przypadku źle zbilansowanej diety. Taka sytuacja następuje również przy chorobach endokrynologicznych, niektórych metabolicznych oraz przy chemioterapii. Przewlekły stan braku ryboflawiny może nawet doprowadzić do awitaminozy.

Witamina b2 niedobór jest zauważalny. Przede wszystkim:
• pojawiają się afty i pleśniawki w jamie ustnej i na języku
• pękające wargi i zajady
• wypadanie włosów
• zaburzenia wchłaniania żelaza, które może doprowadzić do anemii
• stany zapalne spojówek i rogówki, które mogą prowadzić do zaćmy
• opóźniony wzrost
• nadwrażliwość na światło
• bóle i zawroty głowy, a nawet migreny
• bezsenność
• infekcje kobiecych narządów rodnych

 

Możesz również polubić…